Mecburilik ilkesi nedir?
Kamu kovuşturmasının gerekliliği ilkesi, bir suçun işlendiğine dair yeterli kanıt varsa suçlamaların getirilmesi gerektiği anlamına gelir. Bu ilkenin tersi, uygunluk ilkesidir. Bu ilke, kamu kovuşturmasının getirilmesini kamu savcısının takdirine bırakır.
Ceza hukukunun 3 temel ilkesi nedir?
Ceza hukukunun en önemli temel ilkeleri şunlardır: Kanunilik, cezanın kusurluluğu ilkesi, cezaların şahsiliği ilkesi, hümanizm ilkesi, hukukun üstünlüğü ilkesi.
CMK ilkeleri nelerdir?
Ceza muhakemesinin temel ilkeleri aşağıda sıralanmıştır: Davasız yargılama olmayacağı ilkesi. … Ceza muhakemesinin aleniyeti ilkesi. … Maddi olguların araştırılması ilkesi. … Şüpheden sanığın yararlanacağı ilkesi. … Doğrudanlık ilkesi. … Sözlü – yazılı ilke. … Aleniyet ilkesi. … Kovuşturmanın gerekliliği ilkesi.
Ceza davalarında hangi ilke yürürlüktedir?
Türk Ceza Kanunu’nda ülkesellik ilkesi temel ilke olarak kabul edilmiş olmakla birlikte, ceza hukukunun ülkesel uygulamasında bu ilkenin bazı istisnaları (suçluya göre bireysellik, mağdura göre bireysellik, koruma, evrensellik ve ikame yargı yetkisi gibi) bulunmaktadır.
Yargılama ilkeleri nelerdir?
Bu ilkeler şunlardır: Adil yargılanma hakkı, tasarruf ilkesi, bağımsız hareket ilkesi…
CMK Madde 217 Nedir?
5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 217/1. maddesi. Bu ilke maddede şöyle düzenlenmiştir: “Hâkim, kararını ancak duruşmada sunulan ve huzurunda tartışılan delillere dayandırabilir.” Bu delil, “Bu delil, hâkim tarafından serbestçe ve vicdanına göre değerlendirilir.” denilerek açıkça belirtilmiştir.
Ceza hukukunda kanunilik ilkesi nedir?
Ceza hukukunun evrensel ilkeleri sıralanırken, hiç şüphesiz ilk sırada “yasallık” ilkesi gelir. Bu ilkeye göre, kanunsuz suç ve ceza yoktur (nula poena sine lege).” TCK Md. 2 I şöyle der: “Hiç kimse, kanunda açıkça suç sayılmayan bir fiilden dolayı cezalandırılamaz veya güvenlik tedbiri alamaz.”
Ceza hukukunda saik ne demek?
4. Eylemin gerekçesinin amacı: Bir eylemin sonucu, onun maddi olarak gerçekleşen amacıdır. Failin gerekçesi ve eylemle ulaşılan amaç her zaman aynı değildir. Ceza hukukunda, belirli bir amaç için kullanılır «…
Ceza hukukunun temel unsurları nelerdir?
Bu unsurlar şunlardır: eylem, sonuç, eylem ile sonuç arasındaki nedensel ilişki.
CMK çelişme ilkesi nedir?
Ceza muhakemeleri hukukunda, şikâyet, savunma ve muhakeme usullerinden oluşan yargılama usulünde ilgili hukuk alanı olan çelişmeli muhakeme ilkesi, savcılığın tezin sentezi, savunmanın antitezin sentezi, yargısal merciin ise tez ve antitezin sentezi yoluyla karar vermesi anlamına gelmektedir.
Ne bis in idem ilkesi?
Sözleşmenin 14. maddesinin yedinci fıkrasında ne bis in idem ilkesi yer almaktadır. Buna göre; “Hiç kimse, her ülkenin kanunlarına ve ceza muhakemelerine göre daha önce mahkûm edildikten veya beraat ettikten sonra aynı fiillerden dolayı ikinci kez yargılanıp cezalandırılamaz.”
Suçu kesinleşmemiş kişiye ne denir?
Mahkemede kovuşturmanın başlangıcından nihai karar açıklanana kadar, suçtan şüphelenilen kişiye “sanık” denir. Sanık; hakkında iddianame düzenlenerek şikayette bulunulan ancak mahkeme kararı henüz kesinleşmemiş olan “şüpheli kişi” olarak da adlandırılabilir.
Cezanın ilkeleri nelerdir?
Ceza hukukunda iki önemli ilke vardır. Bunlardan ilki suç ve cezanın yasallığı olarak bilinen ilkedir. Diğeri ise kusur ve ceza olarak bilinen ilkedir. Bunlar yasada ayrıntılı olarak açıklanır ve belirli süreçlerden geçer.
Kusursuz ceza olmaz ilkesi nedir?
Kusursuz cezalandırma ilkesi: Bu ilke, suçlunun eyleminden dolayı kusurlu olmaması durumunda kendisine hiçbir cezai yaptırım uygulanmayacağını belirtir. Bu ilkeden belirli sonuçlar doğar; suçlu masum eyleminden dolayı cezalandırılmaz. Ceza, suçlunun kusuruna bağlıdır.
Nemo tenetur ilkesi nedir?
“Nemo tenetur seipsum accusare” ilkesine göre, hiç kimse kendisini veya yakınlarını suçlayan ifadeler veya deliller vermeye zorlanamaz. Bu evrensel ilkenin temeli, bireyin kendini suçlayıcı davranışlardan kaçınma özgürlüğüdür.
Elverişlilik ilkesi ne demek?
“Kullanılabilirlik”, uygulanan tedbirin ulaşılmak istenen amaca uygun olması, “gereklilik”, uygulanan tedbirin ulaşılmak istenen amaç için gerekli olması, “orantılılık” ise uygulanan tedbir ile ulaşılmak istenen amaç arasındaki gereklilik derecesi anlamına gelir.
Nemo tenetur ilkesi nedir?
“Nemo tenetur seipsum accusare” ilkesine göre, hiç kimse kendisini veya yakınlarını suçlayan ifadeler veya deliller vermeye zorlanamaz. Bu evrensel ilkenin temeli, bireyin kendini suçlayıcı davranışlardan kaçınma özgürlüğüdür.
Hukukta süreklilik ilkesi nedir?
Süreklilik ve düzenlilik, kamu hizmeti kavramının bir unsurudur ve uyulması gereken en temel ilkedir. Süreklilik ilkesi, hizmetin karşıladığı toplumsal ihtiyacın sürekliliğine bağlı olarak sağlandığını ifade eder.
Evrensellik ilkesi nedir hukuk?
Evrensellik ilkesi, suçların cezasız kalmaması gerektiği ilkesine dayanır. Topraksallık, kişilik veya gerçeklik ilkeleri uyarınca yargı yetkisine sahip olmadığı düşünülen bir Devlet, adaleti sağlama niyetiyle bir suçu kovuşturmaya yetkili olduğunu düşünmemelidir.