SGK meslek kodu uygulaması ne zaman başladı?
1 Ocak 2018’de yürürlüğe giren yasaya göre, işverenler çalışanlarının meslek kodlarını Sosyal Sigorta Kurumu’na bildirmedikleri takdirde idari para cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Bu cezanın miktarı asgari ücretin %10’u olarak belirlendi.
Meslek kodu cezası ne zaman başladı?
6728 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden bu yana meslek adı ve ünvanını gerçeğe aykırı olarak beyan eden mükelleflere idari para cezası uygulanması hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.
Meslek kodu ne zaman güncellenir?
Çalışanın iş kodunu SGK iş bildiriminde istediğiniz zaman iş başvurusu üzerinden güncelleyebilirsiniz. Bunun için belirli bir zaman sınırlaması yoktur.
Geriye dönük meslek kodu değiştirilir mi?
Mesleki kodun güncellenmesi – İlgili genel maddeye göre ceza; İşveren hakkında, iş beyannamesinde yapılan SGK meslek kodu değişikliği nedeniyle cezai işlem yapılmayacaktır. İşverenler, meslek kodlarının geriye dönük olarak herhangi bir ceza ödemeden güncellenmesini talep edebilirler.
Meslek kodu ne zaman zorunlu?
1 Ocak 2018’den bu yana Sosyal Sigorta Kurumu’nun düzenlemesi elbette işverenlerin bir SGK meslek kodu sağlamasını da zorunlu kıldı. SSI meslek kodu boşsa, işverenler artık mali yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir.
Meslek kodu olmazsa ne olur?
Bu düzenleme, şirketlerin iş kodu girilmeyen veya yanlış girilen her çalışan için para cezasıyla karşı karşıya kalması anlamına geliyor. Bu hataları kendiniz düzeltirseniz, küçük cezalarla kurtulabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu sizi yakalarsa, kişi başına 8.000 TL’ye kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Sigortada meslek kodu önemli mi?
Bu uygulama yasaya girdiğinden beri, her işveren bir çalışanı işe alırken zorunlu bilgilere iş unvanını eklemek ve bunu sosyal güvenlik kurumuna bildirmekle yükümlüdür. İşe alımlarda iş kodlarının zorunlu uygulanmasının temel amacı, kayıt dışı personel istihdamını önlemektir.
SGK işten çıkış kodu düzeltme cezası ne kadar?
İptal kodunun doğruluğu konusunda SGK veya İŞKUR tarafından herhangi bir kontrol veya doğrulama yapılmamaktadır. Yanlış veya hatalı bilgi durumunda herhangi bir ceza uygulanmamaktadır.
Meslek kodu yanlış girilen işçi ne yapmalı?
❗ İşe alım sırasında iş ünvanı yanlış belirtilen çalışanların iş ünvanlarının sonradan değiştirilmesi mümkün değildir. Başvuru, sosyal sigorta kurumuna bir dilekçe ile yapılmalıdır. İşveren, bu işten ayrılmalar nedeniyle para cezası ile tehdit edilmez.
İşveren işçinin meslek kodunu değiştirebilir mi?
İş ünvanı ve iş kodu değişiklikleri, işverenlerin talepleri doğrultusunda bu veriler esas alınarak İl Sosyal Güvenlik Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik Merkezleri tarafından yapılır. İşverenlerin iş ünvanı ve iş ünvanı numarasını değiştirme taleplerine herhangi bir idari yaptırım uygulanmaz.
4A hizmet dökümü ne zaman güncellenir?
Çalışanın ilgili ayda çalıştığı gün sayısı ve eksik günlere ait ikramiye tutarı gibi bilgiler de hizmet kimlik kartına yazılmalıdır. Ayrıca aylık hizmet dökümü en geç takip eden ayın 26’sına kadar sisteme girilmelidir.
Meslek kodu emekli maaşını etkiler mi?
Erken emeklilik söz konusu olduğunda amortisman çok önemlidir. Mesleğiniz, emeklilik sigortası sağlayıcısına göre çalışanların iş gücünden ayrılma hakkı veren mesleklerden biriyse, erken emeklilik mümkündür. Bu nedenle, bazı meslekler erken emekliliğe giden yolu açtığı için iş kodlarını doğru girmek çok önemlidir.
SGK meslek kodu nasıl düzeltilir?
“Sigortalı işe giriş ve çıkış bildirimleri” uygulaması üzerinden e-SGK şifrenizle SGK istihdam sistemine giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra “Çalışma bildirimini güncelle” menüsüne tıklayın. Daha sonra mesleki kodu güncellenen çalışanın TC kimlik numarasını girin ve “Sorgula” butonuna tıklayın.
SGK çıkış kodu düzeltilebilir mi?
SGK’ya bildirilen işten çıkış kodunun gerçekle uyuşmadığını düşünen çalışan, işverenden düzeltme talebinde bulunabilir.
İşe giriş güncelleme ceza var mı?
Sigortalı çalışma kayıt belgesi ile genel sağlık sigortası kayıt belgesinin yasal süresi içinde verilmemesi halinde, sigortalı başına bir aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
Meslek kodları hangi kanunda?
İşverenler tarafından sigortalılar adına tebliğ edilen işe giriş bildirgeleri, aylık primler ve hizmet belgelerinde yapılacak meslek kodu değişikliklerine ilişkin usul ve esaslar 1948352 sayılı Genel Yazıda açıklanmıştır.
Meslek kodu SGK primini etkiler mi?
Gayriresmîliğin bir biçimi, işverenlerin çalışanların ücretlerini Sosyal Sigorta Kurumuna bildirmemesidir. Bunu önlemek için, “meslek kodunun”, yani gerçekte yapılan işin, prim ödeyen kazançlara göre bildirilmesini sağlayan bir uygulama getirilmiştir.
Meslek kodu yanlış girilen işçi ne yapmalı?
❗ İşe alım sırasında iş ünvanı yanlış belirtilen çalışanların iş ünvanlarının sonradan değiştirilmesi mümkün değildir. Başvuru, sosyal sigorta kurumuna bir dilekçe ile yapılmalıdır. İşveren, bu işten ayrılmalar nedeniyle para cezası ile tehdit edilmez.
SGK nace kodu değişikliği cezası var mı?
İşveren tarafından iş ünvanı ve meslek kodunda yapılan değişiklikler nedeniyle idari para cezası uygulanmaz.