Kulanın eski adı nedir?
Kula Bizans egemenliğinde iken Opsikion ismiyle anılıyordu.
Kula ne zaman ilçe oldu?
Kula 1866 yılında ilçe olmuştur. Kula’da 7 merkez, 53 kırsal ilçe ve 196 şube olmak üzere toplam 256 yerleşim yeri bulunmaktadır. 2022 verilerine göre ilçemizin nüfusu 43’tür.
Kula nereye bağlı?
Kula İlçesi; Ege Bölgesi’nin İç-Batı Anadolu bölümünde, Manisa ili sınırları içerisinde, Anadolu’yu Ege Bölgesi’ne bağlayan İzmir – Ankara Karayolu (D-300) üzerinde yer almaktadır.
Manisa Kula’nın neyi meşhurdur?
İşte Kula’nın en ünlü lezzetleri: Şeker İçerikli Kula Pidesi (Ispanaklı Pide, Kabaklı Pide) Daha fazla makale… •28 Mart 2024
Kulanın anlamı nedir?
Eski Türkçede “sarımsı at rengi” anlamına gelen kula kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen Moğolca qula kelimesiyle akrabadır.
Kula Evleri kaç yıllık?
Yaklaşık 3 bin tescilli tarihi evin bulunduğu Kula’da, İzmir 2 Numaralı Bölge Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nca tescilli 1.400 adet tarihi ev bulunuyor. Mimari yapısı üç asırdır bozulmadan kalan tarihi konakların bir kısmı ilçeye gelen ziyaretçilere konaklama imkânı sağlarken, bir kısmı da…
Katakekaumene hangi dilde?
Katakekaumene veya Katakekaumen (Yunanca: Κατακεκαυμένη), Helenistik ve Roma dönemlerinde Lidya’da (şimdiki Batı Türkiye) bulunan bir ilçe ve on kasabanın birleşiminden oluşan bir bölgenin adıydı. (şimdiki Batı Türkiye) ise bölgedeki bir ilçe ve on kasabanın birleşiminden oluşan bir bölgenin adıydı.
Selendi nereye bağlı?
Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde Manisa ilinin ilçelerinden biridir. 1954 yılında 6324 sayılı kararla kurulmuştur. Manisa’ya 155 km, Uşak’a 70 km uzaklıktadır. Gediz Nehri’nin önemli kollarından biri olan Selendi Çayı ilçe sınırlarından geçmektedir. Başlıca gelir kaynağı tütün yetiştiriciliği, hayvancılık ve tarımdır.
Kuladokya nasıl oluştu?
Kula / Kuladokya Peri Bacaları İzmir-Ankara karayolunun 156. kilometresinde görebileceğiniz bu doğal oluşumlar, volkanik patlamalar ve püskürmeler sonrasında oluşan aşınma sonucu oluşmuştur.
Kula’da zeytin yetişir mi?
Manisa’nın Kula ilçesine bağlı Yağbastı köyündeki 30 yıllık zeytinlikler orman alanına girdi. Köylülerin yıllardır ekip biçtiği araziler sürülemiyor ve sulanamıyor.
Kula kimin?
Kula Doğal Mineralli Su Fabrikası, 1972 yılında merhum Ali Zabunoğlu tarafından kurulmuş olup, kurulduğu günden bu yana üç kuşaktır faaliyet göstermektedir.
Kula yanardağı en son ne zaman patladı?
Son patlama 4.700 yıl önce 4 Ekim 2024’te gerçekleşti
Kula’nın eski adı nedir?
Tarihte volkanik yapısından dolayı “Yanık Ülke” anlamına gelen “Katakekaumene” adıyla anılan Kula; Lidya, Pers, Roma ve Bizans egemenliğinde kaldıktan sonra 13. yüzyıl başlarında Germiyanoğulları’nın, 1420’lerde de Osmanoğulları’nın egemenliğine girmiştir.
Manisa’nın en ünlü yemeği nedir?
Manisa’nın meşhur yemekleri nelerdir diye sorduğunuzda akla ilk gelen şüphesiz Manisa kebabıdır. Manisa yemekleri arasında en çok sevilen lezzetlerden biri olan bu kebap, pideli bir köfte çeşididir.
Kula’nın nüfusu ne kadar?
Kula’nın 2023 yılı nüfusu 43.361’dir. Bu nüfusun 21.419’u erkek ve 21 sınıftan oluşmaktadır.
Kula soyadı nereden gelir?
Lehçe-Çek Sorbca ve Yahudi (Polonya’dan): Lehçe-Sorbca ve Çek lehçesi kula (standart Çek koule). Sorbca’da “top”, ayrıca “yumru” ve “hümp” muhtemelen tombul bir kişi için takma ad olarak kullanılırdı. Lehçe-Çek, Sorbca ve Yahudi (Polonya’dan): Lehçe-Sorbca ve Çek kula (standart Çek koule) Sorbca’da “top”, ayrıca “yumru” ve “hümp” muhtemelen tombul bir kişi için takma ad olarak kullanılırdı.
Çin’in eski adı nedir?
Sevan Nişanyan Etimolojik Sözlüğü’ne göre Türkçe’deki “Çin” kelimesi Farsça’daki Çīn (چین) kelimesinden gelir; kökeni aynı anlama gelen Sogdca Çīn kelimesidir. Eski Türkçe’de Tabgaç olarak adlandırılırdı.
Yanık ülke ismi nereden gelir?
YANIK TOPRAKLAR VE MANİSA KULA Antik çağın büyük coğrafyacısı Strabon (M.Ö. 63-MS 24), ansiklopedik şaheseri olan “Coğrafya” adlı eserinde Kula’ya kömür karası bazalt taşlarından dolayı “Yanık Topraklar” anlamına gelen “Katakekaumene” adını vermiştir.
Katakekaumene hangi dilde?
Katakekaumene veya Katakekaumen (Yunanca: Κατακεκαυμένη), Helenistik ve Roma dönemlerinde Lidya’da (şimdiki Batı Türkiye) bulunan bir ilçe ve on kasabanın birleşiminden oluşan bir bölgenin adıydı. (şimdiki Batı Türkiye) ise bölgedeki bir ilçe ve on kasabanın birleşiminden oluşan bir bölgenin adıydı.