Türkiye’de pirinç hangi illerde yetişir?
Karadeniz bölgesinde pirinç ağırlıklı olarak Kastamonu ve Batı Karadeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. Ayrıca Ergene ve Meriç nehirlerinde ve Marmara bölgesinde Edirne’de de yaygın olarak yetiştirilmektedir. Son yıllarda Samsun, Adana, Diyarbakır ve Çorum gibi illerde pirinç yetiştiriciliği teşvik edilmektedir.
Çeltik tarımı hangi iklimde yapılır?
Pirinç, deniz seviyesinden 1500 m’ye kadar olan yüksekliklerde, 45 derece kuzey ve 35 derece güney arasında yetişir. Ancak, 1000 metrenin üzerindeki bölgelerimizde geç olgunlaşma nedeniyle yetiştirme risklidir. Yetiştirme sezonu boyunca toplam 3500–4000 °C sıcaklık gerekir.
Çeltik bölgesi nedir?
Çeltik, Konya’nın kuzeybatısında yer alır ve doğusunda Polatlı, batısında Emirdağ, güneyinde Yunak ve kuzeyinde Sivrihisar ile çevrilidir. Çeltik, Batı Anadolu’nun iç kesimlerinde yer alır ve karasal iklime sahiptir; yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve karlıdır. Çeltik’in 2 beldesi ve 7 köyü vardır.
Çeltik tarlaları nerelerde var?
Pirinç Türkiye’nin tüm bölgelerinde yetiştirilir, ancak ekim alanı ve üretim hacmi en fazla Marmara ve Karadeniz bölgelerindedir. Buna karşılık, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde ekim çok düşüktür.
Çeltik en çok hangi ilde yetişir?
Bu bölgeyi yüzde 19,4 ile Karadeniz bölgesi ve yüzde 8,6 ile İç Anadolu bölgesi takip ediyor. Diğer bölgelerin üretimi ise yüzde 1,8. Edirne, 28 ilde pirinç üretiminde ilk sırada yer alıyor. Toplam üretimin yüzde 41,2’si bu ilde gerçekleştiriliyor.
Pirincin anavatanı neresi?
Pirincin tam olarak nerede ve ne zaman ortaya çıktığına dair net bir kanıt yoktur. Bazı botanikçiler bitkinin Çin’de ortaya çıktığına inanırken, diğerleri ilk olarak Hindistan’da yetiştirildiğini iddia ediyor. Birçok botanik tarihçisi pirincin ilk olarak Güneydoğu Asya’da yetiştirildiğine inanıyor.
Çeltik çok su ister mi?
Bu kısmen doğru olsa da, su altı tavalarında pirinç yetiştirmenin temel nedeni yabani otları kontrol etmektir. Tava sisteminde kullanılan su miktarı yaklaşık 4.000 mm’dir. Ancak birçok tarımsal ürün gibi pirinç bitkisinin su ihtiyacı 800 mm’dir.
Çeltik ve pirinç aynı şey mi?
Peki çeltik nedir? Pirinç veya çeltik, mısır ve buğdaydan sonra en yaygın olarak yetiştirilen ürün olan, çimen ailesindeki (Poaceae) otsu bir bitki türüdür. Çeltik, cilalanmamış pirinç, işlenmemiş pirinç tanesi anlamına gelir. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının beslenmesinde büyük öneme sahiptir.
Çeltik nereye ekilir?
Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde pirinç yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Marmara ve Karadeniz bölgeleri yoğun pirinç yetiştiriciliği yapılan bölgeler olarak adlandırılabilir. Ege ve Doğu Anadolu’da da yetiştirilmektedir.
Çeltik neyi meşhur?
Tarım ve hayvancılık ilçenin başlıca gelir kaynaklarıdır. Bu verimli bozkır ovalarında buğday ekimi en önemli üründür. Şeker pancarı, ayçiçeği, haşhaş, kolza tohumu ve mısır alternatif tarım ürünleri olarak yetiştirilir.
Çeltik hangi aylarda hasat edilir?
Mayıs ayında ekilen ve yaklaşık 5 ayda olgunlaşan çeltik, biçerdöverlerle hasat ediliyor.
Konya çeltik Kürt mü?
Bu durum özellikle konutlarda belirgindir. İlçe nüfusunun yaklaşık %30’u Trabzon, Afyon, Malatya, Elazığ Emirdağ ve Konya Doğanhisar gibi yerleşim yerlerinden gelen ailelerden oluşur ve karma bir topluluk oluşturur. İlçenin nüfusu Türk, Kürt ve Müslümandır.
Çeltik hangi koşullarda yetişir?
Kötü drenajlı, derin, tınlı ve besin açısından zengin topraklarda daha iyi yetişir. Pirinç yetiştiriciliği için optimum pH değeri 5,5–7’dir.
Çeltik kaç günde başak verir?
Tropikal bölgelerde pirinç bitkisinin büyüme dönemi 100 ile 210 gün arasında değişirken, ortalama 110-150 gündür. Ilıman iklimlerde ekimden hasada kadar geçen ortalama süre 130-150 gündür.
1 kg çeltikten ne kadar pirinç çıkar?
Bu işlem pirincin kabuğunun çıkarılmasını içerir. Ortalama olarak bir ton pirinçten 550 – 600 kilo pirinç elde edilir. Örneğin, 1 milyon ton pirinç üretirseniz, 550.000 ila 600.000 ton pirinç elde edersiniz.
Nerenin pirinci meşhur?
Türkiye’nin en büyük pirinç üretim bölgelerinden biri olan Kastamonu’nun Tosya ilçesinde pirinç kahvaltı sofrasında bile yer alıyor. Pirinç dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Kastamonu’nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda pirinç pilavı yiyor.
En iyi baldo pirinç nerede yetişir?
Dünyanın en meşhur ve popüler iri taneli pirinci olan baldo pirinç, ülkemizde ağırlıklı olarak Trakya bölgesi ve Gönen yöresinde yetiştirilmektedir. Bu pirinç çeşidinin dekar başına ortalama verimi 700-900 kilogram (pirinç olarak) olup, 1000 tane ağırlığı 27-31 gramdır.
Pirinç hangi aylarda hasat edilir?
Mayıs ayında ekilen ve yaklaşık 5 ayda olgunlaşan pirinç, biçerdöverlerle hasat edilir. Hasat edilen pirinç daha sonra kurutulur.
Türkiye’de basmati pirinç Türkiye’de nerede yetişir?
Pakistan ve Hindistan’da yaygın olarak yetiştirilen aromalı bir pirinç çeşididir. Bu özel pirinç çeşidi, Himalaya dağlarının eteklerindeki özel iklim ve toprak koşullarını gerektirdiği için Türkiye’de bulunmamaktadır.